2020-09-09 16:46:48• hírek • Közlemény

Maskulik Csaba: Az előző városvezetés megnyert európai uniós forrásokról mondott le

Maskulik Csaba városmenedzser számolt be arról a meglepő tényről, hogy az előző városvezetés 2015-ben már megnyert európai uniós projekt kivitelezéséről mondott le, annak ellenére, hogy az rendkívül fontos lett volna a város számára.

Ha akkor korszerűsítve lett volna a CA Rosetti utcai szennyvízgyűjtő-fővezeték, akkor jelenleg nem lennének problémák a hirtelen lezúduló esők után a Soarelui negyedbeli aluljárónál.

Elveszített uniós pénzek 2015-ben

2012-ben az APASERV Rt. pályázata finanszírozást nyert a CA Rosetti utcai szennyvízgyűjtő-fővezeték felújítását is magába foglaló, az egész környék szennyvíz-problémáit megoldó projekt megvalósítására.

„Nem csak az utóbbi években, hanem a Coica úr idején is problémák voltak az aluljárókban a heves esőzések után. Mikor ennek kapcsán megszólal a volt polgármester, azt elfelejti elmondani, hogy 2015-ben egy pozitívan elbírált pályázat kivitelezését nem merte vállalni, ezért nem újulhatott meg a CA Rosetti utcai szennyvízgyűjtő-fővezeték. A jelenlegi kanalizálási rendszerben ez gyűjti össze az egész városrész és a környékbeli falvak csatornáiból a szennyvizet. Mindezek tudatában nehezen érthető, hogy valaki visszamondjon egy megnyert pályázatot.” - nyilatkozta Maskulik Csaba.

A városmenedzsert a ”magyarázkodás” igazán meglepte, sőt még a szakembereket is.

„Megkérdeztem a meghátrálás okát, erre azt felelte, nem volt bátorsága lezárni a Rosetti utcát.” - ismertette a doktor úr válaszát  Maskulik Csaba.

Büntetés a polgármesteri hivatalnak törvénytelen közbeszerzésért

Ugyancsak 2015-ben Dorel Coica közbeszerzési eljárás nélkül bízta meg 15 parkoló elkészítésével a Tehnic Asist Botoşani-t.

„Coica úr elhamarkodottan lebontatta a garázsokat, anélkül, hogy tudta volna, mikor készülnek el a parkolók ezek helyén. Ezek után kapkodva, közbeszerzési eljárás nélkül bízta meg a kivitelezéssel a Technic Asist céget, amiért később a polgármesteri hivatal pénzbüntetést kapott, mert az illetékes hatóságok törvénytelennek találták a közbeszerzési eljárást. A kapkodást bizonyítja az is, hogy 5 millió lejt “saccoltak” a beruházásra, amely valós értéke eléri az  5 millió eurót .” - magyarázta.

Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy problémák adódtak a projekttel, hiszen a parkolók megvilágítását nem foglalták bele, ráadásul a bírósági eljárás miatt 11 parkoló építése el sem kezdődhetett 2017-ig. 2018-tól a mai napig azonban 20 új parkoló készült el, ezen kívül pedig 11 új parkoló tervezési és kivitelezési szerződését  aláírtuk.

35 millió euró értékű nyertes uniós projektek

Közel 35 millió értékű uniós pályázatot nyert meg az utóbbi időszakban a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal.

„Amikor 2016-ban átvettük a polgármesteri hivatalt, nemhogy nyertes, még előkészített projektjeink sem voltak. Sőt, még leadni sem tudtunk az első időszakban, mivel nem volt elkészítve a város Integrált Fejlesztési Stratégiája és a Fenntartható Városi Mobilitási Terv sem, amelyek alapfeltételei egy pályázat benyújtásának. Miután ezek elkészültek, 2017-ben lettek leadva azok a projektek, amelyek közül a nyertesek közel 35 millió eurót hoznak a városunkba. Mindegyik a lebonyolítás/végrehajtás szakaszába érkezett, és a következő két évben gyakorlatilag is megvalósulnak.”

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: